Waar ontstaan goede ideeën?

In de sauna natuurlijk! Daar zaten een paar blote Finnen met elkaar te zweten. Onderwerp van het gesprek: waarom heeft Finland – rogge land bij uitstek – nog geen goede rogge spirits? Voor Mikka Lipiainen, met een achtergrond bij grote whiskymerken, en Kalle Valkonen, ontwikkelaar van biobrandstoffen en bierbrouwer, hét moment om het avontuur aan te gaan.

Aan een locatie lag het niet, want het oog viel al snel op een verlaten kaasfabriek midden in het hart van het Finse landschap. Maar helaas zorgde bureaucratie voor de nodige vertraging voor de ambitieuze stokers. In 2014 was dan eindelijk de opening een feit. Inzet van Kyrö Distillery was om een kick-ass rogge whisky te maken. Waar ooit de kaas lag te rijpen stonden nu grote Amerikaanse eikenvatten gevuld met 100% roggemout uit lokale oogst. Maar ja: whisky heeft tijd nodig om een whisky te worden, namelijk drie jaar. De eerste ‘echte’ whiskywekker werd gezet op begin 2017.

Dit betekende niet dat het werk af was en dat de jongens op vakantie konden. Nee, de ontwikkeling van kwalitatief goede ambachtelijke rogge spirits ging door, en hoe. Kyrö kwam met een meer dan bijzondere range. Een rogge gin die 4 maanden ge-aged is op eikenvatten en volkomen terecht de prijs voor ‘The World’s best gin for Gin & Tonic’ heeft gewonnen (IWSC 2015). Of wat dacht je van de ongelagerde roggewhiskey-spruit die het vat helemaal niet heeft aangeraakt?
In ieder geval heeft Kyrö Distillery zich flink bewezen de laatste jaren en is niet meer weg te denken uit menig drankkabinet over de hele wereld. Dit Finse viertal gaat je hart stelen, beloofd. Wij zijn er trots op deze knapperds in onze webshop te hebben staan!

Geen producten gevonden die aan uw zoekcriteria voldoen.